– Antti, oletpa sinä muuttunut! Olit ennen niin pitkä ja nyt noin lyhyt. Olit niin tanakka ja nyt noin laihtunut. Vaaleat hiuksesikin ovat noin tummentuneet. Mitä sinulle on tapahtunut?
– En minä ole Antti. Nimeni on Seppo.
– Vai olet sinä muuttanut nimesikin!
(Anthony de Mello: Havahtuminen.)

Uskomuksen voima on melkoinen. Toinen esimerkki:

Robert Rosenthal ja Lenore Jacobson tekivät vuonna 1968 kokeen, jossa opettajille uskoteltiin, että osa oppilaista oli testeissä osoittautunut poikkeuksellisen lahjakkaiksi, vaikka todellisuudessa he olivat aivan tavallisia oppilaita. Seurantatutkimus muutaman vuoden kuluttua osoitti, että tämä satunnaisesti valittu ryhmä menestyi paremmin kuin vertailussa olleet muut ryhmät.

Opettajien uskomukset näyttivät tässä vaikuttaneen oppilaiden koulumenestykseen positiivisella tavalla.

Uskomuksia voisi kutsua omiksi totuuksiksi, asioiksi, joita pidämme totena, olivatpa ne sitten muiden mielestä tosia tai eivät. Ne voivat antaa voimaa itsellemme ja muille tai rajoittaa mahdollisuuksia. Ne heijastuvat monella tavalla käyttäytymiseemme, myös tavoilla, joita emme ollenkaan tiedosta.

ankka_vai_pupujussi

Uskomukset ohjaavat havaintojamme etsimään asioita, jotka tukevat uskomuksiamme. Vääriksi todistavia asioita emme niin helposti huomaa.

Toimintaamme ja ajatteluamme rajoittavia uskomuksia on hyödyllistä oppia tunnistamaan. Näistä voi olla kysymys, kun huomaamme käyttävämme vahvoja yleistyksiä, esimerkiksi ”aina”, ”kaikki” tai ”ei koskaan”. Nuo ilmaisut voisi ottaa käyttöön hälytyskelloiksi, jotka kuullessamme älyämme ottaa käyttöön kyseenalaistuksen pelastustyökaluja, kysymällä esimerkiksi ”ainako”,” ihan kaikkiko”, ”eikö koskaan”. Itse kehitettyjä pakkoja ja kieltoja ”täytyy”, ”pitäisi”, ”en saa” kannattaa myös kyseenalaistaa. ”Miksi täytyy/pitäisi”, ”miksi en saa” tai ”jos se olisi mahdollista, kuinka se olisi”.

Oletko tullut ajatelleeksi, että voimme vaikuttaa siihen mitä uskomme? Eihän sitä kukaan muu voi määrätä.

Lisäksi kohtaamme hämmästyttävällä tavalla niitä asioita, joita uskomme kohtaavamme.

Mitä siis kannattaisi uskoa?

Piditkö tästä? Jaa se muillekin:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *